Äänellinen sisältö tuo yrityksesi viestin kuuluviin

Äänellinen sisältö tuo yrityksesi viestin kuuluviin

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mihin kaikkeen hyödynnät ääntä? Äänellinen sisältö välittää tunnetta ja tulet ymmärretyksi, voit ilmaista itseäsi rikkaasti sekä nauttia äänen tuomasta ilosta esimerkiksi musiikin muodossa. Ääni varoittaa ja rauhoittaa, sen avulla kerrotaan tarinoita ja viihdytään.

 

Pianisti johtaa orkesteria flyygelin takaa.
Musiikki on hyvä esimerkki äänen kyvystä koskettaa ihmisiä.

 

Äänen monipuolisuus tulee sen kyvystä muuntautua tilanteen, tunnetilan ja puhujan mukaan. Vaikka kirjoitettu teksti välittää meille tunnetta, ovat samat lauseet todennäköisesti puhuttuna paljon informatiivisempia. Puhuessa voimme äänenpainoilla ja äänen eri sävyillä tuoda tarinaan voimakkaammin eri vivahteita ja välittää kuulijalle tunnetta aivan eri tavalla. Silti äänen potentiaalia ei ole osattu hyödyntää täydessä mittakaavassa – siihen me haluamme tehdä muutoksen!

 

Ääniaalloilla kohti parempaa suoritusta

Musiikki parantaa suoriutumista kognitiivisissa eli ihmisen tietoa käsittelevissä tehtävissä. Puhutuin musiikin vaikutusta mieleen kuvaava ilmiö on Mozart-efekti. Kalifornian yliopistossa toteutetussa tutkimussarjassa pyrittiin selvittämään, onko klassisella musiikilla älyä stimuloivia vaikutuksia. Koehenkilöt jaettiin kolmeen ryhmään, joista ensimmäinen kuunteli 10 minuutin ajan Mozartin pianosonaattia, toinen kuunteli rentoutusharjoitusta ja kolmas oli hiljaisuudessa ennen kokeen suorittamista. Mozartin pianosonaattia kuunnelleet paransivat suoritustaan enemmän kuin kaksi muuta kokeeseen osallistunutta ryhmää. Mozart-efekti nostaa älykkyys- ja vireystasoa parantaen ihmisen kognitiivista suoriutumista kuitenkin vain hetkellisesti.

Myös ikäihmisten joukossa on havaittu sama ilmiö. Sekä terveiden vanhusten että Alzheimerin tautia sairastaneiden ikäihmisten suorituskyky parantui, kun tehtävän aikana soi klassinen musiikki.

 

Musiikki. Henkilö pitää kättään pianon koskettimilla.
On tutkittu, että Mozartin pianosonaatin kuunteleminen 10 minuutin ajan parantaa älyllistä suoritusta hetkellisesti.

 

Äänellinen sisältö tuo mukanaan uudenlaisia mahdollisuuksia

Äänikirjat ja podcastit ovat tuoneet tutuksi puhutun tekstin mahdollisuudet arjen kiireisessä pyörityksessä. Tähän asti ääntä on kuitenkin osattu hyödyntää yritysten verkkosivuilla vain lähinnä liikkuvaan kuvaan yhdistettynä. Nyt me haluamme valjastaa äänen potentiaalin koskemaan myös verkkosisältöjä.

Meillä kaikilla on hetkiä, jolloin verkkosisällön kuluttamisen mahdollisuudet ovat rajalliset: olet ehkä viettämässä aurinkoista päivää ulkona, päätit juuri lähteä lenkille tai hyppäät autoosi kuskin paikalle. Perinteisesti verkkosivut eivät ole pystyneet palvelemaan kävijöitään tällaisissa tilanteissa, sillä lukeminen puhelimen näytöltä ei ole helppoa – tai sallittua.

Äänen lisääminen verkkosivuille tekee tiedon kuluttamisesta vaivatonta ja siksi äänen mahdollisuudet asiakaskokemuksen parantamisessa ovatkin punnitsemisen arvoisia. Ihmiset kaipaavat vaihtoehtoja sisällön kuluttamiselle, sillä kuluttamismahdollisuudet ovat hyvin tilannesidonnaisia. Tuomalla kuunteluominaisuuden verkkosivuillesi voit varmistaa käyttäjien palvelemisen parhaalla mahdollisella tavalla. Silloin käyttäjä voi itse valita, haluaako hän lukea vai kuunnella sisällöt. Samalla otat erityisryhmät paremmin huomioon.

Haluatko lukea lisää siitä, mitä äänelliset verkkosivut käytännössä tarkoittavat?