Kuunneltavat sisällöt ovat tulleet jäädäkseen

Kuunneltavat sisällöt ovat tulleet jäädäkseen

Äänikirjat ovat saavuttaneet monen muun maan lailla Suomessa suuren suosion viime vuosina. Äänikirjat ovat pitäneet seuraa ja tarjonneet viihdykettä työmatkoille niin omassa autossa kuin julkisissa kulkuneuvoissakin. Kuunneltavat sisällöt kasvattavat jatkuvasti suosiotaan monipuolisuutensa ansiosta: äänikirja taipuu mitä erilaisempiin tilanteisiin, kun kuunteleminen onnistuu muun tekemisen ohessa.

Korona muutti kovasti ihmisten kulutustottumuksia myös kuuntelemisen osalta. Ylen uutisen mukaan BookBeatin uusien käyttäjien määrä kasvoikin jo ensimmäisten hallituksen asettamien koronarajoitusten jälkeen yli 100 % verrattuna edelliseen viikkoon. Nyt äänikirjoista nautitaan pitkin päivää.

 

Ajatus kuunneltavista verkkosivuista lähti omasta tarpeesta

Voice Intuitive Oy:n perustajalle Johanna Pelkoselle äänikirjojen ja podcastien kuuntelu muun toiminnan ohessa on ollut tapa, joka johdatti etsimään kuunteluominaisuutta myös verkkosivuilta alkuvuodesta 2018. Johannan yllätykseksi ääniominaisuutta ei sivustoilta kuitenkaan löytynyt, eikä sitä tarjoutunut vaivattomasti käyttöön muuallakaan.

Viime vuosien aikana äänisovellukset ovat yleistyneet ja äänisisältöjen käyttö on kasvanut parissa vuodessa merkittävästi. Äänisisällöt vastaavatkin uudenlaisiin tarpeisiin. Kuunneltavat sisällöt taipuvat tilanteisiin, joihin “perinteinen” kirja tai teksti ei taivu. Lukeminen ei ole kiinni ajasta ja paikasta, kun sisältöjä voi kuunnella missä vain, Johanna perustelee. Kyse on äänisovellusten käytettävyydestä. Lisäarvo syntyy vaivattomuudesta.

Äänikirjojen ja podcastien sensaatiomainen suosio heijastelee kulutustrendin pysyvää muutosta. Pelkästään äänikirjamarkkinan kasvu on ollut viime vuosina ilmiömäistä ja koronaepidemia kasvatti äänikirjojen kulutusta entisestään. Digipalvelujen ja äänisisältöjen pariin on löytänyt koronan myötä myös niihin aiemmin tottumattomat käyttäjät.

Yhä useammin sisältöjä kulutetaankin kuunnellen. Ääntä osataan hyödyntää myös ääniviesteissä ja autojen puheohjausjärjestelmissä. Ääni on tullut jäädäkseen ja muuttaa totuttuja tapoja.

 

Naisella on valkoiset kuulokkeet korvillaan. Hän hymyilee leveästi.
Äänikirjat ja podcastit ovat saavuttaneet suuren suosion. Miksi verkkosivutekstien kuunteluun ei silti vielä kannusteta aktiivisesti?

 

 

Saavutettavuudella tuodaan verkkopalvelut lähemmäksi käyttäjiä

Saavutettavuutta tarvitsevia ihmisiä Suomessa on arvioitu olevan 1,2 miljoonaa, joka tarkoittaa liki neljäsosaa koko väestöstä. Joukko koostuu ihmisistä, joilla on vaikeuksia esimerkiksi näön, keskittymisen, lukemisen, hahmottamisen tai motoriikan kanssa.

 

“Liki neljäsosa suomalaisista tarvitsee saavutettavuutta. Kaikki kuitenkin hyötyvät saavutettavuudesta.”

Äänipalvelulla haluamme tarjota mahdollisuuden kuluttaa sisältöä vaivattomasti – riippumatta siitä, onko verkkosivujen käyttäjällä joitain rajoituksia käytön suhteen vai ei. Parhaimmillaan ominaisuudesta voi hyötyä jopa 5,5 miljoonaa suomalaista, kun voimme mahdollistaa sisältöjen kuluttamisen myös tilanteissa, joissa lukeminen ei ole mahdollista.

 

Kuunneltavat sisällöt hyödyttävät kaikkia verkossa toimivia

Saavutettavuudesta puhuttaessa käytetään usein vertausta rampista. Fyysisessä toimintaympäristössä portaat eivät ole ongelma, kunnes murrat jalkasi ja joudut kävelemään keppien kanssa. Silloin huomaat, että rampilla kulkeminen on huomattavasti helpompaa. Saavutettavuudella pyritään ikään kuin rakentamaan ramppeja verkkosivuille, jotta ne olisivat mahdollisimman helppoja ja vaivattomia käyttää.

Ääniominaisuudesta on hyötyä hyvin erilaisissa tilanteissa. Kuka tahansa voikin tarvita saavutettavuutta arjessaan. Tekstin lukeminen voi vaikeutua esimerkiksi kirkkaan auringonpaisteen takia tai tilanne voi vaatia keskittymistä pääasiallisesti johonkin muuhun, kuten ajamiseen tai kotitöihin. Silloin kuunneltava teksti saavuttaa ihmiset paremmin – lukeminen ja kuunteleminen täydentävät toisiaan palvelemalla ihmisiä eri tilanteissa.