Äänen mahdollisuudet mediassa

Äänen mahdollisuudet mediassa

Ääni on tehnyt tuloaan mediassa jo useampien vuosien ajan. Podcastit eli puheohjelmat ovat yleistyneet ja uusia puheohjelmia ja podcastien aiheita ilmestyy jatkuvasti. Jopa radio-ohjelmista leikataan podcast-versiot myöhemmin kuunneltavaksi. Fyysisistä kirjoista tehdään äänikirjaversioita ja mahdollistetaan samalla perinteistä kirjaa monipuolisemmat mahdollisuudet kuluttaa kirjallisuutta.

 

Mies istuu työpöydän ääressä. Edessään hänellä on läppäri ja iso erillinen mikrofoni. Korvillaan hänellä on kuulokkeet.
Podcastit ovat yleistyneet nopeasti. Aiheita löytyy lukemattomia – oletko sinä löytänyt suosikkisi?

 

Mediassa ääntä on jo pitkään hyödynnetty esimerkiksi radiolähetyksen muodossa. Myöhemmin tuli myös televisio, jossa äänen merkitys on myös suuri – osaisitko sinä kuvitella katsovasi esimerkiksi elokuvaa ilman ääntä? Musiikki ja ääni auttavat vahvistamaan katsojalle ruudun kautta välittyvää tunnetta.

 

Median kulutus korona-aikana

 

 

Keskimääräinen suomalainen kuuntelee mediasisältöjä äänellä 3 tuntia 22 minuuttia päivässä.”

 

RadioMedian viikolla 15 toteuttaman tutkimuksen mukaan medioiden käyttö ja käyttötottumukset ovat muuttuneet korona-aikana kaikissa ikäryhmissä ja demografioissa. 62 % kyselyyn vastanneista arvioi median käytön kasvaneen aikaisempaan verrattuna. Korona on muuttanut tapoja ja tilanteita, joissa mediaa kulutetaan. Työmatkakuuntelun vähentyessä yhä useampi kertoi kuuntelevansa radiota aiempaa enemmän kotiaskareita tehdessään.

 

 

Nämä tuoreen tutkimuksemme luvut tukevat monissa aikaisemmissa selvityksissä todettua radion roolia ihmisten arjen rytmittäjänä ja ystävänä – uutisten ja ajankohtaisen tiedon välittäjäroolin lisäksi radio on ennen kaikkea jatkuvasti ihmisten arjessa läsnä”

– Stefan Möller, toimitusjohtaja, RadioMedia.

 

Radion lisäksi muut audion muodot rytmittävät päivää. Musiikin energisoivasta vaikutuksesta nautitaan useita kertoja vuorokaudessa. Päivän päätteeksi uppoudutaan äänikirjan pariin ja rentoudutaan – ehkä nukahdetaankin.

 

Podcasteja kuunnellaan älypuhelimella

Verkkosivujen mobiilikäyttö on lisääntynyt viime vuosien aikana huomattavasti. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa 16–44-vuotiaista 97 % tai yli käytti internetiä matkapuhelimellaan vuonna 2019. RadioMedian tutkimuksen mukaan podcastejakin kuunnellaan ylivoimaisesti eniten älypuhelimella.

 

Nainen istuu sohvalla. Hänellä on toisessa kädessään kahvikuppi ja toisessa älypuhelin.
Peräti 81 % RadiaMedian tutkimukseen vastanneista kuunteli podcasteja älypuhelimellaan.

 

 

Soittolistaominaisuus mediassa tuo mukanaan uusia ulottuvuuksia

Mediayhtiöt pyrkivät palvelemaan asiakkaitaan yhä paremmin ja keksimään ratkaisuja muuttuviin kulutustrendeihin. Ääni on yksi sellaisista mahdollisuuksista – nopeasti muuttuvassa mediakentässä siitä tulee varmasti nopeasti myös edellytys.

Soittolista tuo oman säväyksensä uutisten kuuntelemiseen. Luomalla uutisista ääniversioita ja mahdollistamalla niiden kuuntelemisen soittolistana, mahdollistuu myös sisältöjen monipuolisempi kuluttaminen. Samalla uutismediasta luodaan kuunneltava vaihtoehto äänikirjojen, podcastien ja musiikin rinnalle. Lukijalle tarjotaan mahdollisuus myös niihin hetkiin, kun silmin lukeminen ei ole mahdollista tai kätevää. Kiinnostavat aiheet voi valita etukäteen ja kuunnella sopivan hetken tullen tai muun toiminnan ohessa. Nerokasta, eikö?!