Äänen trendit 2021

Ääniteknologia muuttaa tapojamme kuluttaa musiikkia, elokuvia ja muuta mediaa. Yhä useammin valitsemme lukemisen sijaan sisältöjen kuuntelun. Ääniteknologia myös kehittyy ja markkinatutkimuksissa kasvua on havaittavissa yhä enemmän. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi mitä ääniteknologian saralla on markkinatutkimusten mukaan luvassa – äänen trendit 2021!

Äänikirjojen suosio jatkaa kasvuaan

Äänikirjat piristävät yhä useamman päivää, kun kirjallisuudesta voi nauttia muun tekemisen ohessa.  Äänikirjojen suosio kasvaa, mutta luettujen sisältöjen tuotantokustannukset ovat korkeita. Lisäksi kirjailijalle jää äänikirjan tuotoista merkittävästi pienempi siivu kuin fyysisestä kirjasta. 

Äänikirjojen kulutustrendi on kuitenkin kasvussa. Englannin kustannusyhdistyksen mukaan 54 % maan äänikirjakuluttajista kuluttaa kirjat kuunnellen, koska se antaa mahdollisuuden kuluttaa sisältöjä muun toiminnan ohessa. Yli puolet kertoivat, ettei heillä ollut aikaa lukea fyysisiä kirjoja. Lisäksi äänikirja teki kuuntelijoiden kokemuksesta mukaansatempaavan.

Äänen trendit vuodelle 2021. Nainen on tulossa portaita ylös metrotunnelista. Hänellä on kaulallaan valkoiset kuulokkeet.
Äänikirjoja kuunnellaan silloin, kun fyysisen kirjan lukeminen ei ole mahdollista.

Tekoälyääni oppii jatkuvasti lisää ja kehittyy yhä luonnollisemmaksi. Englanninkielinen tekoälyääni kuulostaa jo niin luonnolliselta, ettei kuulija erota sitä luonnollisesta äänestä. 

Ääniteknologian kehityksen myötä teknisen äänen avulla tuotetut äänikirjat tulevat jatkossa yleistymään, ja tämän on ennustettu olevan yksi vuoden 2021 trendeistä. Äänikirjoissa aletaan hyödyntää tekstistä puheeksi -teknologiaa, sillä teknisesti tuotettu ääni on kustannustehokas ratkaisu. Äänen kehittyessä se on myös aito vaihtoehto luonnollisille lukijoille. Samalla kirjat saadaan nopeammin kuunneltavaan muotoon, kun digitaalinen teksti muutetaan ääneksi ilman siihen käytettyä lukuaikaa.

Vuonna 2021 äänikirjoja tarjoavat palvelut tulevat myös hyödyntämään tekoälyn muuntautumiskykyä ja personointimahdollisuuksia. Vuoden 2020 aikana myös Pohjoismaissa lanseerattu neuraaliääni on jo niin kehittynyt, ettei sitä juuri erota luonnollisesta ihmispuheesta. Äänen sävyn voi neuraaliäänessä valita esimerkiksi empaattisesta iloiseen, ja äänen intensiteettiä voi säätää pehmeästä voimakkaaseen. Tällaiset valinnat antavat kuuntelijalle jatkossa mahdollisuuden muokata lukukokemusta mieleisekseen.

Siinä missä tekoälyn avulla tuotettu ääni kehittyy yhä luonnollisemmaksi, kehittyy myös puheentunnistusteknologian kyky tunnistaa ja hyödyntää paikallisten kielten ja murteiden piirteitä.

Podcastien kulutustrendi kasvaa edelleen

Myös podcastien suosio perustuu paljolti helppouteen: erilaisia sisältöjä on mahdollista kuunnella muun tekemisen ohessa. Yhdysvalloissa podcastien ennustettu vuosittainen kasvuvauhti onkin yli 27 %. Myös äänimainonta on mainosmuotona tullut tutuksi podcastien kuuntelijoille. Yhdysvalloissa äänimainontaan käytettävien dollareiden määrän ennustetaankin ylittävän miljoonan dollarin rajan vuoden 2021 aikana.

Tekoälyääni vai luonnollinen puhe?

Koronakriisin myötä etätyöt ovat tulleet jäädäkseen. Keväällä 2020 saimme todistaa, kuinka palvelujen kuormittuminen kaatoi järjestelmiä yhtä mittaa ja tilanne onkin pakottanut kehittämään etätyöskentelyn mahdollistavaa teknologiaa entisestään. Myös vuosi 2021 tuo tullessaan kehitystä vuorovaikutteisiin kanaviin. Ääntä kehitetään esimerkiksi siten, että päästäisiin mahdollisimman lähelle samassa tilassa olemisen vaikutelmaa.

Ääni ja etätyö. Nainen istuu pöydän ääressä ja hänellä on edessään tietokone. Hän vilkuttaa hymyillen ja katsoo tietokoneen ruutua.
Oletko sinä vielä päässyt etäkokouksen jälkeen sanomaan, että “Kylläpä kuulosti siltä, kuin hän olisi ollut oikeasti paikalla”? Tuskin, mutta pian se voi olla mahdollista.

Ennusteiden mukaan myös brändit lähestyvät jatkossa ääntä kokonaisvaltaisemmin. Elokuvateattereista tuttu 360 asteen ääniteknologiaominaisuus mahdollistaa äänen liikkumisen ylös ja alas, sivulle ja taakse. Suurimmassa osassa käytettävistä laitteista ominaisuus on jo sisäänrakennettuna. Esimerkiksi kuulokkeet, Hi-Fi kaiuttimet, älykaiuttimet, kannettavat tietokoneet ja elokuvateatterit hyödyntävät jo tätä teknologiaa. 

Ääni brändimielikuvan tukena

https://www.youtube.com/watch?v=WOJoGsk15eA
Kukapa ei tunnistaisi tätä ikonista Nokian soittoääntä!

Todistetusti ääni on ollut aiemminkin isossa osassa yritysten mainonnassa ja brändimielikuvan luomisessa. Ääni kertoo meille monia asioita arkielämän tilanteissa. Oletko tullut ajatelleeksi, miten merkityksellisiä pienet äänimerkit ovatkaan? Tässä muutama hyvä esimerkki:

  • Tuttu herätysääni. Sen ääni säikäyttää sinut myös silloin, kun kuulet sen ohimennen.
  • Tietokoneen käynnistymisääni. Tunnistat Applen laitteet eri merkkiäänistä kuin Microsoftin ohjelmistot.
  • Sosiaalisen median sovellusten kuten Whatsappin ja Messengerin tai Instagramin ilmoitusten merkkiäänet.
  • Lähimaksutapahtuma on onnistunut. Merkkiäänen kuuluessa tiedät, että kortin voi poistaa kortinlukijan lähettyviltä.
  • Auton merkkivalon syttyessä kuuluu ääni, joka herättää huomiosi.

Yritykset havahtuvat äänibrändin merkitykseen äänipohjaisen kulutustrendin yleistyessä. Ihmiset ovat tottuneet kuluttamaan sisältöjä äänen muodossa äänikirjoissa, podcasteissa ja radiossa. Verkkosivut ovat luonnollinen jatkumo kehitykselle. Vähitellen yritykset ovat oppineet myös ottamaan huomioon äänen verkkosivujen suunnittelussa ja äänen merkitys kokonaisvaltaisen käyttäjäkokemuksen suunnittelussa korostuu. Nyt jos koskaan on siis aika miettiä sitä, miltä brändi kuulostaa!

Äänisisältöjä kuunnellaan älykaiuttimilla

Yhdysvalloissa älykaiuttimia on jo keskimäärin yli kaksi kappaletta yhtä taloutta kohden, kun vuonna 2018 kaiuttimia oli vielä huomattavasti vähemmän. Vaikka Yhdysvalloissa auto säilyttää asemansa suosituimpana kuuntelupaikkana äänisisällöille, älykaiuttimilla sisältöjä kuunnellaan yhtäjaksoisesti kauemmin.

Äänen trendit 2021 – älykaiutin. Tumman puun värinen äykaiutin on asetettu sohvapöydälle.
 Älykaiutinten määrä jatkaa kasvuaan, ja vähitellen trendi rantautuu myös Suomeen.

Saavutettavuus

Saavutettavuus on puhuttanut viime aikoina ympäri maailmaa. Suomessa erityisesti verkkosisällön saavutettavuusdirektiivi (WCAG) ja digipalvelulaki ovat velvoittaneet julkisilta toimijoilta verkkopalvelujen saavutettavuutta asteittain vuodesta 2019 lähtien.

Samalla kun verkkosivuista pyritään saamaan kaikille saavutettavampia, mahdollistaa jatkuvasti kehittyvä ääni kuuntelun hyödyntämisen myös oppimisessa. Erityisesti koronakriisin aikana moni koululainen ja opiskelija on varmasti kohdannut haasteita opiskelussa, jolloin kuunneltavat oppimateriaalit ovat voineet tarjota tarvittavaa tukea oppimiseen. Ääni voi olla erityisen hyödyllinen oppimisen apuväline niille, joilla on haasteita lukemisen tai keskittymisen kanssa. 

Helpot ratkaisut houkuttelevat

Tottahan se on – mitä helpompi ratkaisu ongelmaan löytyy, sitä parempi! Kun totumme äänikirjojen ja podcastien helppouteen, alamme odottaa kuuntelumahdollisuutta myös muualla. 

Jos sinä haluat hypätä matkaamme ja ottaa haltuun äänen trendit 2021, tilaa ääniominaisuutemme alla olevan painikkeen kautta. Voit myös tutustua palvelumme hinnoitteluun ja ominaisuuksiin täällä.

Lähteet:

Marketing Communication News, Audio Brand Trends 2021: how the sound of brands will change next year

Embedded, Five embedded audio trends for the new decade

Publishers Association, Consumers embrace audio for reading on the go

Edison Research, The Infinite Dial 2020

Global Industry Analysts, Voice and Speech Recognition Technology, Global Market Trajectory & Analytics

Grand View Research, Podcasting Market Growth & Trends

eMarketer, US Digital Audio Ad Spending 2020