Äänen merkitys ammattilaiselle

Äänen merkitys ammattilaiselle

Äänen merkitys ammattilaiselle on suuri. Silti se tarkoittaa jokaiselle meistä hieman eri asioita. Äänen parissa työskentelevät vieraamme vastasivat kahteen kysymykseen:

  • Mitä ääni sinulle merkitsee?
  • Mikä on suomen kielen kaunein sana?

Oletko valmis kuulemaan vastaukset?

Iina Palokangas, laulaja-lauluntekijä

Iina Palokangas on oululaislähtöinen laulaja-lauluntekijä, joka järjestää myös lauluntekijöiden musiikkiin keskittyvää Taustatarinaklubia Oulussa.⁠ Hän valmistui keväällä 2021 Oulun yliopistosta musiikkikasvatuksen koulutusohjelmasta ja opiskelee lisäksi laulunopettajaksi Oulun ammattikorkeakoulussa.

Mitä ääni merkitsee sinulle, Iina? ”Ääni on minulle tapa tarkastella maailmaa. Se on tarinoita, lohdutusta ja hyvää fiilistä. Tuntuu uskomattomalta miettiä, kuinka paljon yksi hiljaisuus tai äänensävy voi kantaa sisällään – saati vaikka kokonainen laulu! Musiikki ja erityisesti lauluntekeminen on minun tapani kertoa itsestäni ja tulla kuulluksi. Toivon että musiikkikasvattajana työni kautta voin rohkaista nuoria etsimään ja käyttämään omaa ääntään.”⁠

Kysyimme Iinalta myös suomen kielen kauneinta sanaa. ”Se on vapaus.”

Laulaja-lauluntekijä Iina Palokangas. Iina soittaa kitaraa ja hänellä on taustallaan keltainen seinä.

Laulaja-lauluntekijä Iina Palokangas.

Essi ja Jukka Aalho sekä Nappi-koira, Kertojan ääni -podcast

Essi ja Jukka Aalho juontavat yhdessä kirjoittamista ja kirjallisuutta käsittelevää Kertojan ääni -podcastia. He ovat myös lahjakkaita kirjoittajia – kumpikin on palkittu J.H. Erkon kirjoituskilpailussa ja novelleja on julkaistu antologioissa. Myös työn puolesta pariskunta pääsee nauttimaan kielen ja äänen saloista, sillä Essi työskentelee copywriterina ja Jukka markkinoinnin ammattilaisena. ⁠

Mitä ääni merkitsee teille? “Ääni on meille tärkeä työväline. Äänellä voi tehdä niin paljon asioita: lohduttaa, kannustaa, viihdyttää… sanavalinnat, äänensävyt ja -painotus kaikki vaikuttavat siihen, millaista viestiä välitämme. Tarinankertojina ja lukutoukkina meitä kiinnostavat myös kirjoitetun puheen autenttisuus, millä keinoilla tällaista puheen illuusiota luodaan ja mitä merkityksiä erilaisilla valinnoilla on.”⁠

Mikä teidän mielestänne on suomen kielen kaunein sana? “Vadelma. Se on meistä suomen kielen kauneimpia sanoja. Pehmeä, maukas ja värikäs. Napin lempisana puolestaan on ruoka.”⁠

Essi ja Jukka Aalho istuvat sohvalla. Villakoira Nappi istuu Essin sylissä.

Essi ja Jukka Aalho. Sylissä istuu Nappi-koira.

Katariina Kummala, Kuopion kaupunginorkesterin johtaja

Katariina Kummala toimii Kuopion Musiikkikeskuksen ja Kuopion kaupunginorkesterin johtajana. Musiikki ja ääni ylipäänsä ovat luonnollisesti hyvin lähellä Katariinan sydäntä – niin työssä kuin vapaa-ajalla!⁠

Mitä ääni merkitsee sinulle? “Ääni on keino vaikuttaa, tulla kuulluksi ja ymmärretyksi sekä keino olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Olipa sitten kyse puheesta, musisoinnista, äänestämisestä tai muuten vain äänistä, kuten vaikka rytmistä. Intensiivinen hiljaisuus voi olla vielä vaikuttavampaa kuin äänekäs ilmaisu eikä vivahteiden kirjoon tarvita välttämättä edes sanoja.” ⁠

Katariina kertoo, että hänen mielestään suomen kielessä on paljon kauniita sanoja, mutta tällä hetkellä ykkönen on sankaritar. “Siinä on voimaa ja herkkyyttä samassa sanassa ja vielä lisäksi hyvä rytmi.”⁠

Kuopion kaupunginorkesterin johtaja Katariina Kummala. Katariina seisoo kädet puuskassa. Taustalla hänellä on värikäs, graffitimainen seinä.

Kuopion kaupunginorkesterin intendentti Katariina Kummala.
Kuva: Petra Tiihonen.

 

Valikko