Äänen merkitys ammattilaiselle, osa 2

Äänen merkitys ammattilaiselle, osa 2

Äänen merkitys ammattilaiselle on suuri. Silti se tarkoittaa jokaiselle meistä hieman eri asioita. Äänen parissa työskentelevät vieraamme vastasivat kahteen kysymykseen:

  • Mitä ääni sinulle merkitsee?
  • Mikä on suomen kielen kaunein sana?

Oletko valmis kuulemaan vastaukset?

Tuukka Myllymäki, monipuolinen äänen ammattilainen

Tuukka Myllymäki on koulutukseltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja ja työskentelee tällä hetkellä viestintäpäällikön tehtävissä. Miehen ääni saattaakin olla tuttu radiosta, sillä kokemusta juontajan ja toimittajan tehtävistä löytyy Ylen kanavilta, kaupallisilta radioaalloilta sekä äänimainoksista. Radiomainosten ohella Tuukka on ääninäytellyt myös näytelmissä ja videoissa. Lisäksi hän toimii vielä urheiluselostajana ja juontajana monenlaisissa tapahtumissa. Löytyypä tältä moniosaajalta myös Positiivisin kainuulainen -titteli vuodelta 2014!⁠

Mitä ääni merkitsee sinulle? ”Minulle ääni on tapa tulkita ympäröivää maailmaa, tätä ’urbaania viidakkoa’. Äänen eri vivahteet ja nyanssit kätkevät sisäänsä loputtomasti lisämerkityksiä. Äänen avulla voi myös luoda mielenmaisemia ja minulla se toimii inspiraation lähteenä esimerkiksi kirjoittamiseen. ⁠

Nautin suunnattomasti siitä, että saan kuunnella puhetta: ihmisten tapaa painottaa tiettyjä asioita ja rikastuttaa keskustelua puhekielen ilmaisuilla. Lisäksi ääneen liittyy olennaisesti kommunikaatio, joka edellyttää ihmiseltä kuuntelemisen taitoa ja kykyä antaa muille tilaa. Siten ihmisen läsnäolo ja merkitys vahvistuvat. ⁠

Äänistä yksi suosikkini on nauru. Se saa minut havahtumaan – jopa rakastumaan – ja toivonkin, että kotonani ilon voisi aina kuulla hykerryttävissä naurunremakoissa.”⁠

Kysyimme Tuukalta myös suomen kielen kauneinta sanaa. ”Se on routa.” Sana lähtee murealla ärrällä, mikä tarjoaa Tuukan mukaan oivan mahdollisuuden nauttia äänen vivahteista. ”Routa on sanana hieno senkin vuoksi, että se kertoo suomalaisesta luonnosta ja vuodenajoista. Toisaalta vahvat konsonantit tuovat mieleen myös suomalaisen vahvuuden.”

Äänen monitaituri Tuukka Myllymäki.

Äänen monitaituri Tuukka Myllymäki.

Lotta Vaattovaara, näyttelijä

Lotta Vaattovaara on näytellyt muun muassa Kuopion, Oulun, Helsingin ja Rauman kaupunginteattereissa hyvin monipuolisissa rooleissa. Kun Lotta pääsee lavalle, saattaapa luvassa olla myös laulua ja musisointia!

Mitä ääni merkitsee sinulle? “Ääni on minulle elintärkeä työväline ja ilmaisukeino. Ääni on kehon resonoimista ja tilan täyttämistä itsessä ja ympäristössä. Maailmaan astuminen omalla äänellään on samaan aikaan pelottavaa ja antoisaa. Äänellä, äänenpainoilla ja äänensävyillä voi kantaa loputtomasti merkityksiä ja ilmentää ihmisten välistä kommunikaatiota ja tunteita.”⁠

Halusimme myös kuulla, mikä on Lotan mielestä suomen kielen kaunein sana. ”Se on huokaus.”

Näyttelijä Lotta Vaattovaara rooliasussaan.

Näyttelijä Lotta Vaattovaara.
Kuva: Sami Tirkkonen

Jarkko Somero, muusikko

Jarkko Somero on monipuolinen äänityöläinen ja laulaminen on ollut hänen juttunsa jo lähes 45 vuotta. Hän on soittanut ja laulanut useissa yhtyeissä, kuten Pilvilinnan pienissä sotureissa, Nohevassa sekä Wilsoninpinta-orkesterissa. Jarkko on myös spiikkaannut mainoksia radioihin ja uusimpana aluevaltauksena ovat äänikirjat, joiden lukemisen hän aloitti vuoden alusta.⁠

Pääsimme kysymään Jarkolta, mitä ääni merkitsee hänelle. Lisäksi halusimme kuulla, mikä hänen mielestään on suomen kielen kaunein sana.⁠

“Ääni on tunne, mielen tulkki, se tekee ajatuksen näkyväksi. Ääni on voimakas työväline, aistimusten välittäjä, minulle tärkeä kumppani. Minä opin puhumalla ja viestin luontevimmin niin.”⁠

“Suomen kielen kaunein sana sitten on jo huomattavasti hankalampi rasti. Olen elänyt ja elän edelleen, hienoa ja vaiherikasta elämää. Erään laulun sanoin ”se miltä tuntuu, enemmän kuin mitä on, mua kiinnostaa” kertoo oleellisimman. Minulle Matka on määränpää. Suomen kielessä on valtavasti kauniita sanoja mutta tähän kohtaan, tänä päivänä, minusta kaunein sana on matka.”⁠

Muusikko Jarkko Somero kitaransa kanssa kesäisessä maisemassa.

Muusikko Jarkko Somero.

Pääset tutustumaan sarjan aikaisempien vieraiden vastauksiin täällä.

Valikko